Bilal El Makhoukhi ziet af van beroep tegen verdere aanhouding

Bilal El Makhoukhi ziet af van beroep tegen verdere aanhouding

De advocaten van Bilal El Makhoukhi, in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen op Brussels Airport en het metrostation Maalbeek, hebben afgezien van het beroep dat ze hadden ingesteld tegen de beslissing van de Brusselse raadkamer om de man langer in de cel te houden. Dat heeft meester Koen Vaneecke vandaag laten weten aan de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling, die zich over de verdere aanhouding moest buigen. “Onze cliënt blijft dan ook aangehouden en zal binnen de maand opnieuw voor de raadkamer verschijnen”, zegt de advocaat. Bilal El Makhoukhi (27) werd op 8 april opgepakt, bij zijn ouders thuis in Laken, dezelfde dag toen ook Mohamed Abrini en Osama Krayem, twee daders van de aanslagen in Brussels Airport en Maalbeek, ingerekend werden. El Makhoukhi wordt ervan verdacht dat hij de terroristen logistieke hulp heeft verleend en is in verdenking gesteld voor medeplichtigheid aan terroristische moorden. De raadkamer had zijn aanhouding op 13 april met een maand verlengd maar zijn advocaten waren daartegen in beroep gegaan.

“Ons beroep was vooral bedoeld om toegang te krijgen tot het dossier en het grondig te kunnen bestuderen”, zegt meester Vaneecke. “We hebben kunnen vaststellen dat er nog heel wat onderzoeksdaden bezig zijn of uitgevoerd moeten worden, zoals analyse van gsm-verkeer en camerabeelden. In die omstandigheden lijkt het ons te vroeg om al de vrijlating te vragen. We zullen zien wat het verdere onderzoek oplevert.”

Volgens zijn advocaten blijft El Makhoukhi wel alle betrokkenheid bij de voorbereiding of uitvoering van de aanslagen ontkennen. “Het is niet omdat hij contact heeft met bepaalde personen, dat hij meewerkt aan aanslagen”, klinkt het.

El Makhoukhi werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen.

bron: Belga