3 tot 4 maanden vertraging voor Antwerpse lage-emissiezone

3 tot 4 maanden vertraging voor Antwerpse lage-emissiezone

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege denkt dat de opmerkingen van de privacycommissie rond de Antwerpse lage-emissiezone tot een vertraging van drie tot vier maanden zullen leiden. Dat verklaarde ze dinsdag in het parlement na vragen van Valerie Taeldeman (CD&V) en Ludo Van Campenhout (N-VA). De invoering was oorspronkelijk gepland voor 1 februari 2017. Antwerpen wil als eerste gemeente in Vlaanderen oude, vervuilende wagens weren van een groot deel van haar grondgebied – de binnenstad en een deel van Linkeroever. ANPR-camera’s moeten voertuigen die het gebied binnenrijden, registreren, zodat de stad kan controleren of iedereen zich aan de regelgeving houdt. De stad en het departement Leefmilieu willen voor die controle echter werken met een lijst van auto’s die wel nog de stad in mogen, terwijl de Privacycommissie dat een “schending van het proportionaliteitsbeginsel” noemt en liefst het omgekeerde ziet gebeuren.

Op 4 mei zal de stad Antwerpen een aangepast projectvoorstel indienen bij de commissie, die zich definitief uitspreekt op 12 mei. “Uiteraard heeft dit gevolgen voor de timing”, erkende Schauvliege dinsdag. Ze wees er wel op dat de databank geen identiteitsgegevens zal bevatten, maar enkel nummerplaten en technische details van de voertuigen. “De koppeling met andere databanken gebeurt slechts op het moment dat er wordt beboet.”

“Het is jammer voor de stad dat het dossier zal opschuiven”, vond Taeldeman. “Het zal nu waarschijnlijk iets voor de zomer (van 2017) worden.”

“Ik zou willen vragen om het tijdverlies zo veel mogelijk te beperken”, zei Van Campenhout. “Ik vind persoonlijk dat er weinig privacy-argumenten zijn om onderscheid te maken tussen een ‘witte’ of ‘zwarte’ lijst van voertuigen.”

bron: Belga