“Vitaminetekort is even gevaarlijk als twee pakjes sigaretten roken”

Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen een tekort hebben aan vitamine K, waardoor ze risico lopen op ernstige hart- en vaatziektes. “De schade is vergelijkbaar met het roken van twee pakjes sigaretten per dag”, waarschuwt biochemicus Cees Vermeer.

Ruim 40% van de mensen krijgt te weinig vitamine K binnen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit van Maastricht en onafhankelijke berekeningen van de KU Leuven en de universiteiten van Groningen en Amsterdam.

Zorgwekkend

“Bij bijna iedereen is de vitamine K-balans niet optimaal, maar bij ruim één op de drie mensen is het beslist zorgwekkend”, zegt onderzoeker Cees Vermeer aan de Nederlandse krant De Telegraaf. En dat is problematisch, want als je te weinig vitamine K binnenkrijgt, worden je bloedvaten minder elastisch en kunnen ze op den duur verkalken. Ook bij bloedvaten rond het hart kan dat optreden. Volgens Vermeer is de bedreiging van het vitamine K-tekort zelfs zo groot dat het “vergelijkbaar is met het roken van twee pakjes sigaretten per dag”.

Kaas en Boerenkool

Doorgaans krijgen mensen de meeste vitamine K binnen via het eten. Het zit vooral in groenten en fruit – zoals spinazie, boerenkool, bloemkool, broccoli en zeewier – maar je vindt ook kleine hoeveelheden ervan in garnalen, kaas, yoghurt en chocolade.

Per dag is het aanbevolen om twee stukken fruit en ongeveer 400 gram groenten op te smikkelen. Ook is het aangeraden om 100 microgram aan vitamine K per dag binnen te krijgen. Als je het tekort op een andere manier wil opvangen, kan je beroep doen op een pilletje of een voedingssupplement.

Foto Pixabay