Kwart van Belgen kruipt achter stuur met glaasje te veel op

Zo’n kwart van de Belgen geeft toe wel eens het stuur te nemen terwijl hij of zij meer gedronken heeft dan toegelaten. Enkel Griekenland telt nog meer bestuurders die met een glaasje te veel op durven rijden.

De Belg blijft volharden is de boosheid. Niet minder dan 24% van de landgenoten kruipt nog achter het stuur met te veel alcohol in het bloed. Dat is maar liefst 13% meer dan het Europese gemiddelde. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) op basis van de Europese barometer van verantwoord rijgedrag. Daarnaast vergeet 66% van de Belgen te vertragen nabij wegwerkzaamheden, terwijl het Europese gemiddelde 53% bedraagt.

Van alle Europese landen, telt enkel Griekenland, met 33%, nog meer bestuurders die met een glaasje te veel op durven rijden. De Belgen en de Grieken leggen hun persoonlijke alcoholgrens op gemiddeld 2,7 glazen. Het Europese gemiddelde bedraagt echter 2,1 glazen.

Uit de studie blijkt onder meer ook dat 72%van de Belgen een gps heeft, wat het hoogste is van de bevraagde Europese landen. Het gemiddelde ligt op 6%. Niettemin stelt 45% van de Belgen die gps in tijdens het rijden, enkel Duitsland (48%) en Polen (46%) doen slechter.

Er is ook positief nieuws: 82%van de Belgische bestuurders verklaart onderweg te stoppen om even een dutje te doen. Dat maakt van hen “de onbetwistbare Europese nummer 1”, aldus het BIVV.

Foto Belga / K. Desplenter