Bayern wil ‘Spaans complex’ verdrijven

Atletico Madrid's midfielder Saul Niguez (C) vies with Bayern Munich's Spanish midfielder Xabi Alonso (R) during the UEFA Champions League semi-final first leg football match Club Atletico de Madrid vs Bayern Munich at the Vicente Calderon stadium in Madrid on April 27, 2016. / AFP PHOTO / CESAR MANSO

In de halve finales van de Champions League dreigt Bayern München voor het derde jaar op rij te sneuvelen tegen een Spaanse tegenstander. Om dat scenario te vermijden, moet de Duitse landskampioen vanavond een 1-0 achterstand goedmaken tegen Atletico Madrid.

«We zijn thuis héél erg sterk.» Het lijkt wel alsof Jerome Boateng ook een beetje zichzelf probeert te overtuigen wanneer hij daags voor de wedstrijd benadrukt hoezeer de Allianz Arena een oninneembare vesting is. De verdediger, die afgelopen weekend pas zijn terugkeer vierde na drie maanden blessureleed, heeft natuurlijk een punt. Verliezen of zelfs gelijkspelen doet Bayern zelden in eigen huis, maar zelfs een overwinning biedt vanavond geen garantie op kwalificatie. In Europees verband is een 1-0 achterstand gewoon een heikele uitgangspositie, zeker tegen een uitgekookt team als Atletico Madrid.

Carrasco opnieuw fit

Minstens twee goals moeten de Duitsers maken, terwijl Atletico er dit seizoen in de hele CL-campagne slechts vijf binnenkreeg. Bovendien kan de bezoekende trainer Diego Simeone vanavond opnieuw een beroep doen op de Uruguayaanse verdediger Diego Godin, een van de sterkhouders achterin. Ook Rode Duivel Yannick Carrasco, die net als Godin de heenmatch miste, is opnieuw klaar voor de dienst.

Afgelopen weekend werd alvast duidelijk hoeveel belang beide clubs hechten aan de match van vanavond. Zowel Bayern als Atletico stuurden een veredeld B-elftal de wei in, en dat terwijl ze allebei nog in de running zijn voor de titel in eigen land. Voor Bayern is die zo goed als binnen, bij Madrid wordt het waarschijnlijk nagelbijten tot de allerlaatste speeldag. Het belette Simeone niet om zowat zijn hele basisploeg rust te gunnen, in de hoop om net als twee jaar geleden de finale te halen. De kans bestaat dat die een heruitgave wordt van 2014, want ook stadsgenoot Real maakt nog kans. De Koninklijke werkt morgen zijn terugwedstrijd af tegen Manchester City.

Treble

Bij de thuisploeg kan trainer Pep Guardiola niet rekenen op Arjen Robben en waarschijnlijk ook niet op Franck Ribéry. In zijn laatste seizoen in Duitsland is de Spanjaard erop gebrand om afscheid te nemen met de Beker met de Grote Oren, in een poging om de treble van zijn bejubelde voorganger Jupp Heynckes te evenaren. De voorbije twee jaar beet hij telkens zijn tanden stuk op een Spaanse klepper: eerst Real en dan Barcelona. Geen twee zonder drie?