De invloed van oudere spelers op Europees succes

Met een gemiddelde leeftijd van ver onder de 25 jaar, wordt de Belgische competitie steeds jonger. Maar in de grote buitenlandse topcompetities zijn de spelers van boven de 30 nog steeds actief en succesvol. Wat doet de aanwezigheid van de veteranen met het Europese succes?
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Timmy Simons bij Club Brugge en Gianluigi Buffon bij Juventus zijn spelers die bijna de veertig aantikken en nog steeds op hoog niveau meespelen. Terwijl Simons wel interesse heeft om zijn aflopende contract te verlengen, schreef Buffon dit seizoen nog historie door zijn doel maar liefst 937 minuten achter elkaar schoon te houden.

Toch blijkt dat de competities waarin meer oudere spelers in de basisopstelling worden opgenomen, het moeilijk hebben in Europa. Een statistische studie van Bwin gemarkeerd hoe de oudere spelers het er vanaf brengen in de buitenlandse topcompetities.

Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat in de Franse League 1 het percentage van aantal spelers geboren voor 1981 dat start in de basiself een stuk hoger ligt dan in de Spaanse La Liga en de Duitse Bundesliga: 5 procent tegen 1 procent. Ook de Serie A heeft met 4 procent spelers van 35 en ouder meer veteranen die wekelijks in de basis staan.

Wat opvalt is dat juist Spanje en Duitsland - waar de ouderen veel minder onderdeel uitmaken van de teams - het goed doen in Europa. De twee landen staan aan kop in de UEFA-ranglijst. En als we kijken naar de halve finalisten van de Champions League en Europa League, dan staan daar met Real Madrid, Atlético Madrid, Villarreal en Sevilla maar liefst vier Spaanse teams.

De Spaanse macht gaat zelfs zover dat tot dusverre nog geen ploeg uit een andere competitie erin slaagde om een Spaans team uit te schakelen - alle Spaanse clubs die uit Europa werden gekegeld, verloren van een team uit hun eigen competitie.

Bij de Fransen - waar dus wekelijks veel meer ouderen onderdeel uitmaken van de teams - werd Olympique Lyon laatste in de poule van de Champions League, vlogen Bordeaux en Monaco er in de groep van de Europa League uit en Olympique Marseille en Saint Étienne in de tweede ronde.

Aan de andere kant lijkt een te jonge ploeg ook geen garantie voor succes. Ajax-coach Frank de Boer kreeg in de voorronde van de Champions League veel kritiek te verduren nadat hij het jongste elftal van de clubgeschiedenis in een Europese wedstrijd liet beginnen (en werd uitgeschakeld).

Niet te jong en niet te oud - dat lijkt het ideale recept voor succes te zijn. Een competitie met veel oudere spelers die onderdeel zijn van de basis, zorgt in ieder geval niet voor de gewenste successen in Europa.

Foto's vriendelijk verschaft door Bwin