Zonnevliegtuig Solar Impulse herneemt reis rond de wereld

Zonnevliegtuig Solar Impulse herneemt reis rond de wereld
Zonnevliegtuig Solar Impulse herneemt reis rond de wereld

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 (SI2) heeft zijn wereldreis hervat. Het vliegtuig op zonne-energie steeg maandagochtend op in San Francisco, in de Amerikaanse staat Californië, en is onderweg naar Phoenix, in de staat Arizona.
Solar Impulse kwam op 24 april aan in San Francisco na een vlucht vanop het eiland Hawaï. Daar had het toestel bijna tien maanden aan de kant gestaan voor herstellingen. De afstand tussen San Francisco en Phoenix die de Zwitserse piloot André Borschberg nu moet overbruggen, is ongeveer 1.150 kilometer lang. De vlucht zal naar schatting 16 uur in beslag nemen.

Dat is beduidend korter dan de vorige afstand die het toestel aflegde: de Zwitser Bertrand Piccard, de andere piloot, bestuurde de SI2 toen 60 uur lang en deed enkel korte dutjes van twintig minuten. De oversteek van de Stille Oceaan, die het vliegtuig in twee etappes aflegde, was het gevaarlijkste onderdeel van de wereldreis. Het toestel had immers nergens in de buurt kunnen landen indien er zich problemen hadden voorgedaan.

De Solar Impulse 2 werkt op basis van zonne-energie. De batterijen van het toestel laden zich op door middel van de meer dan 17.000 fotovoltaïsche cellen die op de vleugels zijn bevestigd. De spanwijdte van de SI2 is met 63,4 meter te vergelijken met die van de grootste commerciële vliegtuigen. Maar omdat het toestel slechts anderhalve ton weegt, is het zeer gevoelig voor turbulentie.

Bron: Belga