"Voor biomassacentrale zijn er 200 windmolens nodig"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Om het equivalent aan energie te realiseren dat overeenkomt met de geplande biomassacentrale van ongeveer 200 megawatt, zijn er circa 200 windmolens nodig." Dat zegt prof. dr. ir. Johan Driesen van Energyville. Energyville is het samenwerkingsverband van de energiegroep van KU Leuven, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Interuniversitair Micro-elektronicacentrum(Imec). Professor Driesen noemt de bewering van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat er 1.000 windmolens nodig zijn om het equivalent aan energie van de biomassacentrale in Gent te halen "een beetje overdreven".

"We gaan ervan uit dat een biomassacentrale bijna constant draait, dat wil zeggen zo'n 7.500 uur per jaar. Bij een windturbine die doorgaans een grootte heeft van drie megawatt, is men anderzijds afhankelijk van de windsnelheid die varieert naargelang de plaats waar gebouwd wordt. Daarom rekent men met een capacity factor. Bij een turbine op het land in Vlaanderen rekenen we met een factor 3 ten opzichte van een quasi constant draaiende centrale. Je hebt dus drie keer meer windmolenvermogen nodig om op het niveau van de biomassacentrale te komen."

"Om aan de circa 200 megawatt van de biomassacentrale te komen rekent men dus 200 maal drie (capacity factor), wat 600 megawatt oplevert, gedeeld door drie omdat een windturbine 3 megawatt is, wat betekent dat er 200 molens nodig zijn om de biomassacentrale te vervangen."

"Als men dit met zonne-energie wil realiseren, dan rekent men met een factor 6 à 7, en is er meer dan 1.000 megawatt aan zonnepanelen nodig. Er zijn dus meerder oplossingen, maar een grondige systeemstudie moet aantonen wat de beste combinatie van oplossingen is", aldus prof. Driesen.

bron: Belga