Toplui politie en gerecht reageren scherp op Comité P, maar niet ten gronde

Toplui politie en gerecht reageren scherp op Comité P

Toplui van de federale politie, de federale gerechtelijke politie en het gerecht hebben een scherpe brief gestuurd aan het Comité P, dat vorige week de Belgische terreuraanpak op de korrel nam. Dat meldt de VRT en kreeg ook Belga van welingelichte bronnen te horen. Antwoorden ten gronde bevat de brief naar verluidt niet. Vorige week lekten delen uit van een kritisch rapport over de aanslagen in Parijs van het Comité P, dat de politie controleert. Meest in het oog springend was het feit dat het toezicht op de broers Abdeslam in april 2015 de facto geklasseerd werd wegens een gebrek aan manschappen.

Verschillende parlementsleden uit de opvolgingscommissie waren vorige week voorzichtig met hun conclusies. Het rapport van het Comité P bleek nogal eenzijdig, klonk het. Zowat iedereen wilde dus eerst ook de geviseerde diensten horen, niet in het minst de antiterreurdienst OA3 van de federale politie.

Dat inhoudelijk antwoord is er naar verluidt nog niet. Wel tonen vier toplui zich in de vertrouwelijke brief die nu werd verstuurd opvallend scherp voor het Comité P. Het gaat om Catherine De Bolle van de federale politie, federaal procureur Frédéric Van Leeuw, Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en directeur Claude Fontaine van de federale gerechtelijke politie.

Het onderzoek sleept al maanden aan en heeft al twee tussentijdse rapporten opgeleverd, maar is nog steeds niet afgerond, luidt het verwijtend. En dat begint te wegen op het werk van de speurders, waarvan sommigen urenlang ondervraagd zijn. Nochtans zijn de diensten al fors onderbemand en moet het nijpende personeelstekort net dringend worden aangepakt, zo luidt het tweede grote punt van kritiek uit de brief.

Om de kritiek te pareren, zouden de auteurs ook een hele reeks cijfers aanhalen. Denk aan het aantal Syriëstrijders, het aantal geopende onderzoeken en het aantal inbeschuldigingstellingen. Inhoudelijk antwoorden op de pijnpunten uit het tussentijdse rapport van het Comité P doen de auteurs naar verluidt nog niet.

bron: Belga