Tommelein sluit aanpassing Turteltaks niet uit

Tommelein sluit aanpassing Turteltaks niet uit

De nieuwe Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), is bereid met voorstellen naar de regering te stappen in het energiedossier en rond de klimaatdoelstellingen. Hij sluit ook niet uit dat er bijsturingen worden doorgevoerd aan de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. Dat zei Tommelein maandag in de marge van de overdracht van zijn kabinet aan zijn opvolger als federaal staatssecretaris Philippe De Backer. Dit weekend liet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten duidelijk horen dat ze geen subsidies wil voor de biomassacentrales. Haar CD&V-collega Wouter Beke wil wel een alternatief voor de biomassacentrales, mochten de subsidies er niet komen, want Vlaanderen moet klimaatdoelstellingen halen. En minister-president Geert Bourgeois zei dat er zonder biomassacentrales naar schatting 1.000 windmolens moeten bijkomen.

“Als men dat vraagt, dan zal ik met voorstellen naar de regering stappen”, stelde Tommelein maandagnamiddag. Hij wil evenwel geen amalgaam met allemaal verschillende onderdelen, zoals de heffing, de biomassa, de wind- en zonneënergie, enzovoort. Op een bepaald moment moet er voor de opvolger van Annemie Turtelboom van al die elementen een “globaal plan” komen waarover duidelijk wordt gecommuniceerd.

Tommelein is ook bereid de Vlaamse energieheffing te evalueren. “Als je een bepaalde beslissing neemt, dan moet je altijd kijken wat de neveneffecten zijn. Ik hoor hier en daar dat er neveneffecten zijn”, aldus Tommelein, die bijsturingen aan de “Turteltaks” niet uitsluit.

Hij gaf aan al informele contacten te hebben gehad met minister-president Bourgeois en viceminister-president Crevits (CD&V). Dat ging nog niet echt over concrete dossier, “maar het lijkt me normaal dat we elkaar straks recht in de ogen gaan kijken”. Hij lanceerde nog een oproep om niet langer de zwarte piet door te schuiven, maar veeleer te kijken hoe dingen kunnen worden opgelost.

bron: Belga