Race Witte Huis – Beveiliging Trump-rally’s kost steden gemiddeld 20.000 dollar

Race Witte Huis - Beveiliging Trump-rally's kost steden gemiddeld 20.000 dollar

De beveiliging van vijftien rally’s van de controversiële Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, hebben de lokale autoriteiten meer dan 300.000 dollar (262.000 euro) gekost. Dat berekende de Wall Street Journal. Gemiddeld gaat het om 20.000 dollar per evenement. Trump heeft met zijn controversiële uitspraken al veel tegenstanders verzameld, en het is ondertussen traditie geworden dat talrijke mensen naar de rally’s van de Republikein trekken om te protesteren. Het komt ook regelmatig tot schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Trump, waardoor de steden moeten investeren in extra politiemensen en beveiliging voor Trump, bovenop de federale kosten voor de beveiliging door de Amerikaanse Secret Services.
Wall Street Journal heeft cijfers verkregen voor 15 van de 24 Trump-bijeenkomsten in maart, in 10 staten. Het ging onder meer om rally’s in Boca Raton (Florida), Portland, Maine en Bloomington (Illinois) en Cleveland, Cincinnati en Youngstown (Ohio). De meest gepeperde rekening was voor Tucson, Arizona, waar 180 politieagenten, die 1.171 manuren werkten, 81.838 dollar (71.000 euro) kostten. Dat is bijna twee keer zoveel als bij de rally van de Democraat Bernie Sanders in dezelfde stad.
Verschillende steden hebben al geld teruggevraagd aan de Trump-campagne, en sommige van hen hebben effectief geld teruggekregen, aldus de krant nog. Dat is uitzonderlijk.
Trump zelf ontkent dat zijn rally’s gewelddadig zijn. “Weet je hoeveel mensen gewond zijn geraakt tijdens onze rally’s? Ik denk dat dat bijna niemand is”, zei hij tijdens een interview in maart. “Er is geen geweld.”

bron: Belga