Preopvang vluchtelingen voorlopig bij Samusocial

Preopvang vluchtelingen voorlopig bij Samusocial

De preopvang asielzoekers wordt momenteel ingericht bij de organisatie Samusocial. Tot voor kort werd die preopvang georganiseerd in de WTC III-toren, maar de regering besliste de opvang daar stop te zetten omdat het gebouw te duur en te weinig efficiënt is. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil in elk geval dat de preopvang blijft bestaan. De preopvang kwam in september vorig jaar tot stand voor de opvang van asielzoekers die zich aandienden bij de Dienst Vreemdelingenzaken, maar door de massale toestroom niet konden worden geregistreerd.

De toestroom is intussen zeer fel verminderd. Omdat de huur van WTC III zeer duur is en het gebouw niet efficiënt is ingericht, is de opvang daar begin vorige week stopgezet. “Er is daar zeer goed samengewerkt met het Rode Kruis”, benadukt het kabinet-Francken.

Francken wil wel dat de preopvang blijft bestaan. “Dat is een goede zaak voor de veiligheid, de screening en het geven van correcte informatie aan de vluchtelingen”, zegt de woordvoerster van de staatssecretaris. Voorlopig wordt de opvang verzekerd bij Samusocial. Maar ook andere pistes worden bekeken.

bron: Belga