“PhD Cup” brengt wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek

PhD Cup brengt wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek

Een doctoraatsonderzoek in slechts drie minuten begrijpbaar uitleggen, dat is de uitdaging die Scriptie vzw aan pas gepromoveerde doctors voorlegt. Daarmee wil de vzw die ieder jaar de Vlaamse Scriptieprijs uitreikt wetenschappelijk onderzoek toegankelijker maken voor een breed publiek. De “Vlaamse PhD Cup”, zoals de wedstrijd heet, heeft als inzet een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro. Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 1.600 doctoraten afgewerkt. “Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore”, vindt de organisatie. Met de “Vlaamse PhD Cup” wil de vzw daar verandering in brengen. Het stelt doctors voor de uitdaging om de kern van hun onderzoek in drie minuten uit de doeken te doen, via “een heldere presentatie voor publiek, jury en camera’s”.

“De deelnemers worden niet zomaar voor de leeuwen geworpen, maar krijgen eerst een intensieve media- en communicatietraining”, zegt Arnaud Zonderman van Scriptie vzw. “We besteden daarbij niet enkel aandacht aan presentatietechnieken, maar ook aan vulgariserend schrijven, het gebruik van visualisatietechnieken en camera- en interviewtraining. We willen jonge onderzoekers echt stimuleren en aanleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.”

De wedstrijd kan alvast op steun rekenen van Vlaams minister van Economie en Innovatie, Philippe Muyters (N-VA). “We hebben in Vlaanderen heel wat excellente onderzoekers. Daarom is het belangrijk dat hun onderzoeksresultaten vlot doorstromen naar onze bedrijven én naar het grote publiek. De ‘PhD Cup’ biedt onze doctoraatsonderzoekers hiervoor een mooi platform”, zegt hij.

De wedstrijd bestaat uit meerdere rondes, met een finale op 28 september die live te volgen is op canvas.be. Wie in de afgelopen twee jaar tot doctor werd geproclameerd kan zich nog tot eind juni inschrijven via vlaamsephdcup.be.

bron: Belga