Lange wachtrijen aan veiligheidsscreening Brussels Airport

Lange wachtrijen aan veiligheidsscreening Brussels Airport

De eerste piek van passagiers doorheen de heropende vertrekhal van Brussels Airport is vandaag niet geheel probleemloos verlopen. Aan de veiligheidsscreening vooraf, nog buiten het gebouw, moesten mensen tot meer dan twee uur aanschuiven, met gemiste vluchten tot gevolg. Brussels Airport belooft verbetering. “Wij zullen vermoedelijk onze vlucht missen, en vrezen dat dat voor veel mensen zal gelden”, aldus twee reizigers uit Erps-Kwerps die zich door de vertrekhal spoedden. Zij hadden twee uur moeten aanschuiven voor de pre-screening van alle passagiers en hun bagage, die plaatsvindt in tenten voor de vertrekhal.

Hun woorden werden bevestigd door voormalig eerste minister Yves Leterme. Na naar eigen zeggen tweeënhalf uur aanschuiven had hij zijn vlucht gemist. “Ik zal maar de volgende nemen”, bleef hij er vrij rustig bij. “Ik heb voor heter vuren gestaan”, klonk het met een glimlachje. Over de pre-screening, zei hij: “Er zal gekeken moeten worden wat houdbaar is.”

Andere reizigers waren iets strenger in hun oordeel. “Het is hier nog niet goed georganiseerd”, aldus een koppel op weg naar Tenerife. Zij hadden een uur moeten aanschuiven. “De screening buiten beschermt wel het gebouw, maar niet de reizigers”, zeggen ze. Een andere reiziger, onderweg naar Moskou, treedt hen bij. “Dit verhoogt de veiligheid in de luchthaven, maar niet die op weg naar de luchthaven.”

“De eerste dag van grote operationele wijzigingen is altijd moeilijker”, reageert Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. “We zullen de operaties evalueren en optimaliseren, en we vermoeden dat het de komende dagen zal verbeteren.”

Brussels Airport herhaalt de oproep aan reizigers om 3 uur op voorhand op de luchthaven te zijn, online in te checken en zo licht mogelijk te reizen.

bron: Belga