Kerry en Lavrov roepen op tot naleving bestand in Syrië

Kerry en Lavrov roepen op tot naleving bestand in Syrië
Kerry en Lavrov roepen op tot naleving bestand in Syrië

Rusland en de Verenigde Staten hebben de conflictpartijen in Syrië gezamenlijk opgeroepen het staakt-het-vuren te respecteren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry telefoneerde maandag om die reden met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Volgens Russische bronnen stemden ze hun standpunten op elkaar af voor de geplande voortzetting van de gesprekken over Syrië midden mei in het Zwitserse Genève. Kerry had voor het telefoongesprek aangedrongen dat Moskou druk moet uitoefenen op de Syrische regering om alle luchtaanvallen op de rebellengebieden in de grootstad Aleppo te staken. De “dagelijkse moordmachine die het Syrisch regime op gang heeft gebracht, moet gestopt worden”, verklaarde Kerry aan de pers in Genève.

De VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura wordt dinsdag in Moskou verwacht. Rusland roept de Syrische oppositie op tot rechtstreekse gesprekken met de regering in Damascus bij de volgende overlegronde van de vredesonderhandelingen in Genève. Bovendien moeten ook de Syrische Koerden aan tafel plaatsnemen, vertelde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov aan het persbureau Interfax. Slechts onder die voorwaarden kunnen de gesprekken van midden mei effectief zijn. Het zal dan ook al om de toekomstige Syrische staatsvorming gaan, zei Gatilov.

Het hoofd van de Syrisch-orthodoxe Kerk veroordeelde aanvallen van de rebellen op de door regering gecontroleerde stadsdelen van Aleppo op de orthodoxe Paaszondag. “Christenen in Aleppo werden beroofd van de vreugde en feestelijkheden van deze aangename gebeurtenis”, verklaarde patriarch Ignatius Ephräm II.

Volgens de mensenrechtensite Sohr werden zondag minstens drie mensen in dat gebied gedood. Beelden van activisten op sociale media toonden grote verwoestingen in het overwegend christelijke stadsdeel al-Suleimaniya. Rond de tien procent van de Syrische bevolking is christen. De orthodoxe kerken vieren Pasen op 1 mei.

Ondanks het eind februari in werking getreden wapenstilstand is het geweld in Aleppo de laatste tijd geëscaleerd. Volgens de Sohr zijn de voorbije dagen rond de 250 burgers bij bombardementen van het regime en rebellenaanvallen in Aleppo gedood. De zwaar bevochten stad is een van de belangrijkste slagvelden in de Syrische burgeroorlog. De regering bezet het westen van de stad, de rebellen het oosten.

Bron: Belga