Groen wil dat Vlaams Parlement biomassacentrales wegstemt

Groen wil dat Vlaams Parlement biomassacentrales wegstemt

Oppositiepartij Groen wil dat het Vlaams Parlement de subsidies aan biomassacentrales wegstemt. De groenen vroegen en kregen voor de plenaire vergadering van woensdag een actuadebat over het energiebeleid en zal een motie indienen tegen de biomassacentrales. “De Vlaamse regering moet de stekker trekken uit de projecten van Gent (BEE) en Langerlo (German Pellets)”, zegt fractieleider Björn Rzoska. Door het ontslag van Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) staan biomassacentrales weer in het middelpunt van de aandacht. Turtelboom verwees bij haar ontslag expliciet naar de geplande centrale in Gent. Open Vld wil de subsidies tegenhouden om zo op termijn de energieheffing – de Turteltaks – te laten dalen. Voorzitster Rutten zei afgelopen weekend dat biomassacentrales “slecht voor de portemonnee en bedrog voor het milieu” zijn. Haar CD&V-collega Wouter Beke wil wel een alternatief voor de biomassacentrales, mochten de subsidies er niet komen, want Vlaanderen moet klimaatdoelstellingen halen. En minister-president Geert Bourgeois zei dat er zonder biomassacentrales naar schatting 1.000 windmolens moeten bijkomen.

Groen vindt dat er duidelijkheid moet komen. “Grootschalige biomassa is een slecht idee. We vragen al maanden aan minister Turtelboom om ermee te stoppen. Nu er een nieuwe Energieminister is, Bart Tommelein, moet die een goede nieuwe start maken”, zeggen Björn Rzoska en zijn fractiegenoot Johan Danen.

“Het amateurisme rond het energiedossier moet stoppen. De Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open Vld haalde met de Turteltaks al geld op zonder dat ze duidelijk wisten wat ze ermee wilden doen. Nochtans toont het Duitse voorbeeld dat een Energiewende, waarbij de klimaatdoelstellingen gehaald worden en het geheel toch betaalbaar blijft, zeker mogelijk is. Alleen zijn er vijf minuten politieke moed voor nodig, die de regering tot nu toe nooit toonde. Met onze tekst in de plenaire vergadering willen we de regering verplichten”, zeggen de groenen.

bron: Belga