Greenpeace lekt documenten over Amerikaans vrijhandelsakkoord TTIP

Greenpeace lekt documenten over Amerikaans vrijhandelsakkoord TTIP

Op www.ttip-leaks.org lekte milieu-organisatie Greenpeace maandagvoormiddag geheime documenten over de lopende onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag (TTIP) tussen Europa en de Verenigde Staten. De documenten, onderverdeeld in zestien hoofdstukken, gaan onder meer over landbouw, aanbestedingen of concurrentieregels. “Deze documenten laten de enorme impact zien die de handelsverdragen hebben op Amerikaanse en Europese burgers”, zegt Joerie Thijs (Greenpeace). “Wij willen dat de onderhandelingen worden stopgezet, om eerst de vele vragen te beantwoorden.”

Ook roept Greenpeace de onderhandelaars op om de laatste, meest complete tekst te publiceren “zodat een democratische discussie op een open manier gevoerd kan worden”. Uit een analyse van de documenten zegt Greenpeace onder meer dat belangrijke milieumaatregelen geschrapt lijken. “Landen hebben het recht handel te reguleren ‘ter bescherming van leven en gezondheid van mensen, dieren en planten’ en ‘ter conservering van eindige natuurlijke bronnen'”, aldus Thijs. “Geen van die hoofdstukken die we onder ogen hebben gehad bevatten een referentie aan dit recht.”

De organisatie vreest ook voor het einde van het voorzorgsprincipe. “De Europese standaard dat alleen producten die bewezen veilig zijn tot de markt toegelaten worden, wordt vervangen door een door de VS gewenste benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar beheerd worden, ” klinkt het.

Voorts waarschuwt Greenpeace op basis van de teksten dat klimaatbescherming moeilijker wordt en een grote industrieën een belangrijke stem krijgen in het besluitvormingsproces.

bron: Belga