Franse minister “ontzet” over Engelstalige hymne voor Franse supporters

Franse minister "ontzet" over Engelstalige hymne voor Franse supporters

De Franse staatssecretaris voor Francofonie, André Vallini, vindt de keuze voor een Engelstalig lied als officieuze hymne voor de supporters van het Frans elftal voor het Europees Kampioenschap voetbal 2016 “onbegrijpelijk” en “ontstellend”. “Het EK 2016 wordt een groot sportief volksfeest dat zal plaatsvinden in Frankrijk, en moet dus de uitstraling van ons land en onze taal bevorderen”, zei Vallini maandag in een verklaring. “Het is dan ook onbegrijpelijk dat de hymne van het Frans voetbalelftal in het Engels is.”

Skip The Use, een rockgroep uit het noorden van Frankrijk, bracht eind april “het officiële supporterslied van les Bleus” uit. Het nummer is een herwerking van de hit “I was Made for lovin’ You” van de Amerikaanse groep Kiss.

De wereldhit werd aan de Franse groep voorgesteld door de Franse voetbalbond en één van zijn sponsors. Het liedje werd gekozen omdat het “het stuk was dat ons het meeste aansprak”, zei Mat Bastard, de zanger van Skip The Use.

“Een ontstellende keuze die ook gemaakt werd voor het nummer dat Frankrijk op Eurovisiesongfestival zal vertegenwoordigen en waarvan het refrein ook in het Engels is”, aldus de staatssecretaris. “Op het moment dat we de plaats van het Frans in de internationale en Europese instellingen verdedigen (…) is het onbegrijpelijk dat de Franse taal in twee grote populaire evenementen verwaarloosd wordt.”

bron: Belga