Francken eist snel meer veiligheid voor medewerkers in hotspots

Francken eist snel meer veiligheid voor medewerkers in hotspots

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) eist van het Europese asielagentschap EASO meer veiligheid voor de buitenlandse medewerkers die de Griekse overheid helpen met het verwerken van asielaanvragen in de ‘hotspots’ op de Griekse eilanden. In een reactie verzekert EASO dat de situatie wordt aangepakt. In een brief aan topman José Carreira verwijst Francken naar de recente berichten over problemen in verschillende registratiecentra op Griekse bodem. Hij dringt bij EASO aan op “duidelijke crisisplanning en evacuatieprocedures, zodat we de nodige zekerheid kunnen bieden aan de EASO-experts in de hotspots en ten allen tijde hun veiligheid kunnen verzekeren”.

Daarnaast wil Francken ook “in real time” op de hoogte gehouden worden van incidenten, “zeker op de plekken waar Belgische experts actief zijn”. Op zware problemen zijn de zes Belgische experts ter plaatse wel nog niet gebotst. De werkplaats van één van hen is tijdelijk geëvacueerd, maar niemand is naar België teruggehaald, aldus het kabinet-Francken. De Belgische experts zijn mensen van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil.

Francken kreeg intussen antwoord van Carreira. Hij verzekert dat de veiligheid van het personeel steeds de eerste bezorgdheid is en kondigt een reeks maatregelen aan die intussen genomen zijn of in de pijplijn zitten.

De ingrepen waarvan sprake leggen wel enkele tekortkomingen bloot. Zo verzekert de EASO dat intussen een nooduitgang geïnstalleerd is op de plek waar de interviews worden afgenomen, maar erkent het agentschap dat die voorlopig nog uitkomt op een diepe gracht. Een tijdelijke brug is intussen besteld. Er wordt ook gewerkt aan de alarmen en sirenes en aan de prikkeldraad rond de interviewzone, wat binnen enkele dagen klaar zou moeten zijn.

bron: Belga