“EU geeft Turkije woensdag groen licht voor visumvrij reizen naar Europa”

EU geeft Turkije woensdag groen licht voor visumvrij reizen naar Europa

De Europese Commissie geeft Turkije waarschijnlijk woensdag groen licht voor het visumvrij reizen naar Europa. Dat melden verschillende media. Het land voldoet volgens ingewijden aan bijna alle voorwaarden. De Turkse regering krijgt nog wel wat huiswerk mee, maar in principe mogen Turken wat de commissie betreft komende zomer met een biometrisch paspoort door de EU reizen. De inschatting in Brussel is dat er nog vijf verdragen en regelingen zijn waar Turkije niet helemaal aan voldoet, aldus NOS.
Hoe Turkije op korte termijn zal voldoen aan voorwaarden als de vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces en een betere bescherming van minderheden, blijft de vraag, klinkt het bij BBC. Europa staat echter onder druk om de vluchtelingencrisis aan te pakken en zal zich dus waarschijnlijk aan het vooropgestelde plan houden. Turkije had tot 4 mei de tijd om aan de 72 voorwaarden te voordoen.
Als de Europese Commissie het officiële besluit heeft genomen, heeft Turkije tot juni de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren. Voor die tijd moeten ook de Europese regeringen, de 28 nationale parlementen en het Europees Parlement zich erover uitspreken.
De commissie verwacht dat maar een beperkt aantal mensen zal reizen met het nieuwe biometrisch paspoort, aangezien lang niet alle inwoners van Turkije zo’n paspoort hebben.
Het visumvrij reizen maakt deel uit van de vluchtelingedeal tussen de EU en Turkije die in maart wel gesloten. Daarbij worden migranten die illegaal in Griekenland aankomen teruggestuurd naar Turkije als ze geen asiel aanvragen of als hun aanvraag is afgewezen. Voor elke Syrische migrant die wordt teruggestuurd naar Turkije, vangt Europa een vluchteling op die wel een correcte asielaanvraag heeft ingediend.

bron: Belga