Australië wil wilde paarden doden tot grote ontzetting van dierenliefhebbers

Australië wil wilde paarden doden tot grote ontzetting van dierenliefhebbers
Australië wil wilde paarden doden tot grote ontzetting van dierenliefhebbers

De Australische autoriteiten houden ongeveer 6.000 wilde paarden in een regio ten zuidwesten van Sydney verantwoordelijk voor zware milieuschade en willen de dierenpopulatie drastisch reduceren. Dierenliefhebbers hebben al scherp geprotesteerd tegen plannen om de dieren dood te schieten. De regering van de Australische staat New South Wales wil het aantal wilde paarden in het Kosciuszko National Park op twintig jaar tijd terugdringen van 6.000 naar 600 dieren omdat ze een bedreiging vormen voor het fragiele natuurlijke landschap. In het plan van de regering luidt het dat er passende controlemaatregelen zullen worden genomen zoals het vangen, verplaatsen of neerschieten van de dieren, geboortecontrole of het plaatsen van afsluitingen.

Voorzitter Jan Carter van de “Red de Brumbies”-organisatie (de wilde paarden worden in Australië Brumbies genoemd, nvdr.) heeft in de krant Sydney Morning Herald al ontzet gereageerd. “Ze maken deel uit van onze cultuur, het zijn iconen, en ze verdienen het om beschermd te worden en een humane behandeling te krijgen”, aldus Carter.

In Australië zwerven naar schatting één miljoen wilde paarden rond. De dieren werden indertijd door blanke kolonisten naar het nieuwe continent gebracht. Wanneer getemd, worden ze beschouwd als zeer intelligente en taaie dieren.

Bron: Belga