Alarmerende krantenkoppen over TTIP "storm in een glas water", zegt Europese Commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Geen enkel vrijhandelsakkoord zal de Europese normen over consumentenbescherming, voedselveiligheid of milieubescherming verlagen. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag nogmaals beklemtoond in een reactie op de door Greenpeace gelekte documenten over de onderhandelingen met de Verenigde Staten. "Alarmerende krantenkoppen" over die documenten zijn volgens haar veelal "een storm in een glas water". De Commissie erkent wel dat het lek het vertrouwen tussen de onderhandelaars flinke schade kan toebrengen. Greenpeace lekte vandaag een reeks documenten uit de onderhandelingen over een grootschalig Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord (TTIP). De documenten bewijzen volgens de milieuorganisatie dat er wel degelijk goede redenen bestaan om bezorgd te zijn over de impact van het akkoord op milieu of de volksgezondheid.

"Ik doe niet aan het verlagen van normen", reageert Malmström op haar blog. Ze stipt aan dat Greenpeace "geconsolideerde teksten" lekte. Die weerspiegelen de onderhandelingsposities van de twee partijen, niet het uiteindelijke resultaat. Blijken die standpunten te ver uit elkaar te liggen, dan komt er ook geen akkoord op dat domein. "In die zin zijn vele alarmerende krantenkoppen een storm in een glas water."

De Europese hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero verwijst naar de documenten over landbouw, waaruit volgens hem duidelijk blijkt dat de EU niet wil onderhandelen over versoepelingen aan het Europees beleid rond genetisch gemanipuleerde gewassen. In andere gevallen zijn de conclusies van Greenpeace volgens Garcia Bercero "simpelweg verkeerd". Zo wordt er volgens hem wel degelijk verwezen naar het voorzorgsprincipe.

Garcia Bercero erkent wel dat het lek "niet goed is voor het vertrouwen tussen de onderhandelaars". De EU maakt haar eigen onderhandelingsposities openbaar, maar de VS doet dat niet en verwacht dat de EU vertrouwelijk omspringt met de Amerikaanse input. "We moeten dit verder onderzoeken. Er is reden tot bezorgdheid dat deze documenten op die manier gelekt zijn."

bron: Belga