29 nachtwinkels naar rechtbank tegen Antwerpse “imagotaks”

29 nachtwinkels naar rechtbank tegen Antwerpse "imagotaks"

In Antwerpen blijven verschillende uitbaters van nachtwinkels zich verzetten tegen de belasting op imagoverlagende handelszaken die het stadsbestuur vorig jaar invoerde. Nadat hun bezwaarschriften een negatief antwoord kregen van de stad, stappen al zeker drie onder hen nu naar de rechter tegen de “imagotaks”, die ze “ongrondwettelijk en onrechtvaardig” noemen, zo heeft de Berchemse nachtwinkeluitbater Murad Gholi aangekondigd. Sinds het invoeren van de belasting op 1 januari 2015 moeten uitbaters van onder meer nachtwinkels en internetcafés 1.500 euro per jaar betalen omdat ze een imagoverlagende impact zouden hebben op hun buurt. Tegen die beslissing kwam heel wat protest, maar schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) hield voet bij stuk.

“Onze bezwaarschriften kregen allemaal een ‘standaard’ negatief antwoord, dus richten we ons nu maar naar het gerecht”, zegt Murad Gholi, die naar eigen zeggen 27 Antwerpse nachtwinkeluitbaters achter zich heeft. “Wij beschikken al over een uitbatingsvergunning, die ons sowieso heel wat geld en administratie kostte. Men kan daarbovenop vanuit de stad niet nog eens een extra belasting heffen omdat men ons weg wil. Dat is tegen de grondwet en bovendien ook tegen het Europese recht, dat stelt dat er vrijheid van handel drijven moet zijn. Ik geef me in ieder geval nog lang niet gewonnen.”

Gholi ziet in de “imagotaks” een manier om “buitenlanders te straffen die in België een leven willen opbouwen en dat met succes doen”. “Dit soort maffiapraktijken waarbij een overheid willekeurig beslist extra geld te eisen met bedreiging tot sluiting, waren voor velen net een reden om weg te vluchten uit hun thuisland. Het is onaanvaardbaar dat we dit nu ook in België moeten meemaken.”

bron: Belga