Tomaat is favoriete Vlaamse groente

Belgen kochten in 2015 ongeveer dezelfde groenten en fruit aan als het jaar voordien, blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). We eten ook minder vaak vlees of kiezen voor een kleiner stuk.

De Vlaming is een conservatieve eter. Hij weet wat hij lust en grijpt daar steeds opnieuw naar terug. Zo blijkt uit cijfers van het VLAM dat de meest aangekochte groente en fruit, de tomaat en de appel, hetzelfde zijn als vorig jaar. Zelfs de ganse top tien van de groenten bleef ongewijzigd. Ook is vlees nog steeds het grootste volume in ons dagelijks dieet.

Twintig kilo vlees per persoon

De organisatie bevroeg voor het onderzoek vijfduizend gezinnen naar hun aankopen op vlak van fruit, groenten en vlees. Uit de antwoorden bleek dat de Belgen ongeveer evenveel groenten en fruit hebben aangeschaft als het jaar voordien, maar dat er minder vlees op ons bord kwam te liggen. De aankoop van vlees voor thuisverbruik daalde tussen 2002 en 2015 zelfs met een kwart. In 2002 ging het nog om 27,1 kilogram per capita, vorig jaar daalde dat naar 19,9 kilogram. Het vleesverbruik blijft gedomineerd worden door de vleesmengsels, zoals worsten, hamburgers en gemengd gehakt.

Bij de groenteafdeling grepen de meeste handen naar de tomaat. Daarna volgen wortelen, ui, witloof en sla. Pastinaak, rode biet, aubergines en radijzen werden populairder, net zoals voorverpakte gemengde sla, ten koste van een aantal verse slasoorten.

Adieu aardbei

De Belg kiest voor zijn dagelijkse dosis fruit nog altijd het vaakst voor een appel, banaan, sinaasappel of mandarijn. Opvallend is wel dat aardbeien uit de top tien tuimelden, omdat ze vorig jaar duurder waren dan gewoonlijk. Ook ananas en trosbessen moesten aan populariteit inboeten.

Foto Pixabay