Lichaam van beste bergbeklimmer na 16 jaar teruggevonden

Op een berg in Tibet zijn de lichamen van de Amerikaanse bergbeklimmer Alex Lowe en zijn cameraman David Bridges teruggevonden. De twee raakten zestien jaar geleden bedolven onder een lawine. Lowe werd destijds gezien als de beste klimmer ter wereld.

Twee alpinisten vonden de lichamen in een smeltende gletsjer op de Shishapangma, één van de hoogste bergen ter wereld. Ze beschreven de kledij en rugzakken aan Conrad Anker, een klimmer die samen met Lowe en Bridges op de berg was, maar de lawine overleefde. Op basis van de beschrijving besluit Anker dat het om zijn twee voormalige expeditiegenoten gaat.

“Alex en David verdwenen, werden gevangen en bevroren in de tijd. Zestien jaar zijn voorbijgestreken en nu zijn ze gevonden. We zijn dankbaar”, zegt de weduwe van Lowe in een verklaring. Zij trouwde enkele jaren na de verdwijning van haar man met zijn vriend Anker.

Lawine

In oktober 1999 waren Lowe, Bridges en Anker van plan om met een aantal andere alpinisten de top van de Shishapangma te beklimmen om dan naar beneden te skiën. De mannen waren routes aan het verkennen op 5.800 meter hoogte, toen een pak sneeuw op zo’n 1.800 meter boven hen loskwam en naar beneden raasde.

Foto Wikipedia / Papa Lima Whiskey 2