Laad je gsm op met een plant

Mensen hebben vaak opladers in overvloed, maar dat kan snel tot het verleden behoren. De Spaanse start-up Arkyne Technologies is bezig met het ontwikkelen van een systeem waarmee je een smartphone kan opladen via een plant.

Het systeem kreeg de naam Bioo Lite en kan wel degelijk elektriciteit opwekken. Simpel uitgelegd zit er in de plantenpot een speciale substantie verstopt. Als die substantie in aanraking komt met water treedt er een biologische reactie op waardoor bepaalde bacteriën ontstaan. Die kleine micro- organismen creëren elektronen, die in de pot worden opgeslagen.

Fotosynthese

De pot zelf haalt zijn energie dan weer uit het fotosyntheseproces. De energie uit de pot wordt samen met de elektroden omgezet in elektriciteit, die gebruikt kan worden om een smartphone op te laden. Volgens de makers van Bioo Lite wordt de plant niet beschadigd, omdat het hele proces natuurlijk verloopt.

Het enige nadeel is dat het iets langer duurt vooraleer je smartphone opgeladen is. De output van de USB-aansluiting is namelijk 3,5 volt, wat vergelijkbaar is met een USB-aansluiting van je laptop. Per dag kan je een telefoon maximaal drie keer opladen met de Bioo-plant.

Cactussen zijn een no-go

Het team beweert dat eender welke huisplant dienst kan doen, al produceren sommige planten meer stroom dan anderen. Een cactus zou bijvoorbeeld geen aanrader zijn.

Geïnteresseerden moeten nog even geduld uitoefenen, want het product is nog niet op de markt. Er loopt nog een maand lang een crowdfundingcampagne via Indiegogo, maar de makers hebben hun financiële streefdoel (15.000 euro) al ruimschoots bereikt: in totaal heeft de campagne al 56.480 euro opgeleverd. Het bedrijf verwacht dat ze de eerste inventieve plantenbakken kunnen leveren in december. Het Bioo Lite-systeem zal dan zo’n 99 euro kosten, plant niet inbegrepen.

Foto Arkyne Technologies