Bourgeois torpedeert Gentse biomassacentrale

Hele Vlaamse regering was tegen biomassacentrale

De Vlaamse regering heeft niet gewacht op de aanstelling van Bart Tommelein (Open Vld) om een beslissing te nemen over de toekomstige, Gentse biomassacentrale. Het volgt het negatieve advies van zijn administratie en kent de subsidies niet toe.

De Vlaamse administratie adviseerde twee weken geleden om geen groenestroomcertificaten toe te kennen aan de biomassacentrale in Gent. Eén van de leveranciers, Gershon Ben-Tovim, wordt namelijk in verschillende dossiers gelinkt aan de Italiaanse maffia. Bovendien was het dossier ook niet volledig bij het verlopen van de deadline.

Voor de finale beslissing werd gekeken naar de Vlaamse minister van Energie, een positie die sinds het ontslag van Annemie Turtelboom (Open Vld) enkele dagen vacant was, in afwachting van het aantreden van haar partijgenoot Bart Tommelein vandaag. Premier Geert Bourgeois (N-VA) maakte gisteren van dat vacuüm gebruik om tussenbeide te komen en de subsidieaanvraag zelf af te keuren. De beslissing betekent het einde van het project, want zonder de 2 miljard euro subsidies kan de centrale niet overleven.

De biomassacentrale in Gent stond sinds dit weekend in de belangstelling door de uitspraken van Gwendolyn Rutten. «Er is niets duurzaam aan om hout van de andere kant van de wereld naar ons land te transporteren en het dan hier te verwerken», aldus de Open Vld-voorzitster. Ook oppositiepartij Groen wilde de toekenning tegenhouden en was van plan om vandaag een motie tegen de centrale in te dienen.

Foto Belga / F. De Smet