Google Maps telt minder steden

Toen Google Maps het levenslicht zag, was een computer of een laptop het middel bij uitstek om de site te bezoeken. Intussen gebruikt meer dan de helft van de surfers Google Maps mobiel en heeft het bedrijf zijn populaire kaart voorzien van een update.

Concreet heeft Google drastisch geknipt in het aantal steden dat op de kaart verschijnt, om meer plaats te maken voor wegen. Dit zou de functionaliteit moeten verhogen, hoewel het ingewikkelde wegennetwerk dat nu ontstaat op het eerste zicht vooral verwarrend lijkt. Volgens Justin O’Beirne, een appontwikkelaar voor Apple, is het aantal steden met 83% gekrompen. De reden hiervoor is simpel: sinds 2010 is het aantal mobiele gebruikers enkel toegenomen. De vele namen van de kleine stadjes zijn amper te lezen op een klein scherm, en zijn bijgevolg gewoon verwijderd.

Vind je vrienden
Een andere nieuwe handigheid zijn de contacten, en hun bijbehorende adressen die nu automatisch geüpload worden in ‘Mijn plaatsen’. Op die manier kan je rechtstreeks via de app op zoek gaan naar de route, zonder eerst in je contacten te moeten speuren naar het correcte adres.

Overtreding
Iets minder handig is dat een chauffeur van een Google Street View-wagen zijn eigen verkeersovertreding per ongeluk digitaal vastlegde. Op de zichtbare speedometer, die de snelheid van de Google-auto aangeeft, is duidelijk te zien dat het voertuig een snelheid heeft van 37 mijl per uur. Dat is zo’n 7 mijl sneller dan toegelaten in de zone 30 in het Schotse Glasglow, waar de wagen op dat moment rondrijdt. Het gaat wel niet om geijkte meetapparatuur van de politie, maar om een bord met een waarschuwingsfunctie.

De Nederlandse fietser Twan van Duivenbooden kwam deze ‘verkeersovertreding’ op het spoor en meldde het in een tweet, die al snel door de Britse media werd opgepikt. De foto werd vorig jaar in juli getrokken en is vandaag nog altijd te zien op Google Street View.

Dit is niet het eerste incident waarmee Google het nieuws haalt. Eerder al kwamen er beelden vrij van een pony die door de Google-wagen opgeschrikt werd en zijn ruiter bewegingloos achterliet in de wei.