Eerste Amerikaans cruiseschip naar Cuba in vijftig jaar

The Fathom cruise ship Adonia departs Miami Beach, Florida with fanfare and water cannons on her inaugural seven-day voyage to Cuba on May 1, 2016. The first US cruise ship bound for Cuba in half a century set sail from Florida on Sunday, May 1st, marking a new milestone in the rapprochement between Washington and Havan / AFP PHOTO / Gaston De Cardenas

Voor het eerst in bijna vijftig jaar is er een cruiseschip uit de Verenigde Staten naar Cuba vertrokken. De passagiers zetten vanmiddag voet aan wal in de hoofdstad.

Vorige maand verleende de Cubaanse regering toestemming om per boot van en naar Cuba te reizen, waardoor cruiseschepen voor het eerst sinds 1978 welkom zijn. De relaties tussen beide landen zijn al langer aan het ontdooien. Eerder heropenden ze hun ambassades op elkaars grondgebied. Intussen is er ook opnieuw post tussen Cuba en de VS en zit een akkoord over commerciële vluchten in de pijplijn. In maart bracht de Amerikaanse president Obama zelfs een bezoek aan de communistische rivalen. Het Amerikaans handelsembargo tegen Cuba is wel nog van kracht.

Waterkanon

Het cruiseschip Adonia vertrok zondag met 704 Amerikanen aan boord uit Miami, feestelijk begeleid door een fanfare en waterkanonnen (foto). Oorspronkelijk mochten Amerikaanse Cubanen niet meereizen, maar dat verbod werd na protest opgeheven. Daardoor kunnen Cubanen die hun vaderland tientallen jaren niet zagen, ook afreizen. Heel wat Cubaanse Amerikanen die in onmin leven met het regime van de Castro’s, zijn echter hevig gekant tegen de toenadering tot hun voormalige vaderland. Een boot van de Cubaanse mensenrechtengroepering ‘Democracia’ (democratie, red.) escorteerde het cruiseschip bij het uitvaren uit protest.

400 kilometer

De cruise duurt een week en zal vanaf nu om de twee weken georganiseerd worden. De toeristen bezoeken naast Havana ook de steden Cienfuegos en Santiago de Cuba. Een ticketje heb je vanaf zo’n 2.000 dollar (1.700 euro). Het schip moest slechts 400 kilometer overbruggen om Havana te bereiken. De Cubaanse hoofdstad ligt immers dichtbij de Amerikaanse staat Florida.