Dolfijnen communiceren met elkaar om problemen op te lossen

We weten al lang dat dolfijnen sociale dieren zijn die af en toe een ‘babbeltje’ met elkaar slaan, maar blijkbaar begrijpen ze ook dat je samen meer bereikt dan alleen. Een nieuwe studie toont aan dat dolfijnen meer communicatieve geluiden maken wanneer ze een probleem oplossen.

Er was al geweten dat dolfijnen, net zoals olifanten en chimpansees, samenwerken om een probleem op te lossen. Bovendien gebruiken ze akoestische signalen om contact te houden en om voedsel te vinden. De studie van Holli Eskelinen, mede-directeur van de onderzoeksafdeling van dolfijnenpark Dolphins Plus in Floria, kan erop wijzen dat ze problemen ook oplossen met behulp van die geluidssignalen.

Om dat te onderzoeken werd de dieren een container vol met vis gegeven die alleen geopend kon worden als er twee dolfijnen tegelijk aan een touw aan weerszijden van de container trokken. “We stelden een stijging in het aantal communicatieve geluiden vast terwijl ze de container probeerden te openen”, vertelt de onderzoekster.

Professor Psychologie aan de Universiteit van Hawaii waarschuwt voor de vergelijking tussen dieren en mensen. “De dieren vertonen de capaciteit om samen aan een probleem te werken, maar dat wil niet zeggen dat ze het probleem letterlijk aan het bespreken zijn.”

Foto Pixabay