Mr. Bitcoin is eindelijk bekend

De Australische tech-ondernemer Craig Wright heeft bevestigd dat hij de uitvinder is van de Bitcoin. Daarmee komt een einde aan een jarenlange zoektocht naar de ware identiteit van de vader van de digitale munt. 

Tijdens een ontmoeting met BBC leverde de Australische techneut bewijzen dat hij de munt geschapen heeft. Zo gebruikte hij munten waarvan geweten was dat ze eigendom waren van de uitvinder. Daarnaast hebben leden van de Bitcoin Stichting zijn bekentenis bevestigd. “Ik geloof dat Craig Steven Wright de persoon is die de Bitcoin uitvond”, schrijft hoofdwetenschapper van de Bitcoin Stichting Gavin Andresen in een blogpost.

Jarenlange queeste

Verschillende media wereldwijd voeren al jarenlang onderzoek naar de vader van de Bitcoin. Een computeringenieur uit Californië, Satoshi Nakamoto, was een van de personen die werd aangeduid als mogelijke uitvinder. Hij ontkende elk verwantschap met de Bitcoin.

Eind vorig jaar werd Wright voor het eerst vermeld in het onderzoek. Meerdere documenten gaven prijs dat hij iets met de digitale valuta te maken had, maar de huiszoekingen die daarop volgden, leverden niets op.

Familie beschermen

Journalisten lieten hem en zijn familie en vrienden niet met rust na die verhalen. Opdat geen andere mensen erbij betrokken zouden raken, heeft de ondernemer nu bekend. Toch had hij het liever geheim gehouden. “Ik wil niet symbool staan voor een munt. Ik wil geen roem, geen aandacht en ik hoef geen geld. Ik wil met rust gelaten worden.”

Succesvolle munt

Er zouden ondertussen zo’n 15 miljoen Bitcoins in omloop zijn. De munten worden geaccepteerd als betaalmiddel bij verschillende goederen en diensten. Elke bitcoin is ongeveer 391 euro waard.

Foto AFP / B. Gabbe