Australische regering wil karpers herpes geven

Om het kwetsbare ecosysteem een boost te geven, wil de Australische overheid de Europese karpervissen in het Murray-Darlingwaterbekken uitroeien. Daarvoor wil de regering een specifiek herpesvirus verspreiden, maar het idee lokt blijkbaar heel wat hilariteit uit.

Europese karper werd geïntroduceerd in Australië in de negentiende eeuw. De vis gedijt prima in Australische wateren en is tegenwoordig de dominante soort in het Murray-Darlingriviersysteem, de grootste rivier van het eiland. Kapers vreten de bodem leeg, bemodderen het water door de rivierbedding om te woelen en vormen zo een bedreiging voor de inheemse vissoorten.

De regering van de eilandstaat heeft al maatregelen getroffen om de populatie onder controle te krijgen. Zo is het verboden voor vissers om een gevangen karper terug te zetten. Daarnaast is er ook onderzoek verricht om ervoor te zorgen dat enkel nog mannelijke karpers geboren worden. Christopher Pyne, de minister van Industrie, Innovatie en Wetenschap, wil nu naar de grove middelen grijpen.

De minister stelt voor om een herpesvirus uit te zetten in het Murray-Darlingwaterbekken. Het virus besmet enkel karpers en valt de nieren en de huid van de beesten aan. Na zeven dagen zijn er merkbare symptomen en meestal overlijdt de vis 24 uur later. Volgens Jonathan La Nauze van de Australian Conservation Foundation is dit een stap in de goede richting, maar is de ingreep nutteloos zonder extra maatregelen om inheemse vissoorten te ondersteunen.

Hilariteit alom

Hoewel de kwestie op zich redelijk serieus is, konden enkele politici hun lach niet onderdrukken terwijl ze over de kwestie discussiëren. Zo had vicepremier Barnaby Joyce duidelijk veel plezier met de uitspraak van het woord ‘carp’.

Senator Nick Xenophon slaagde erin om Christopher Pyne te feliciteren “met zijn plan om karpers herpes te geven”, maar schoot bij de eerste poging wel in de lach.

De commotie rond de vis zorgde er zelfs voor de #carp maandag de trending topic in Australië werd.

Archiefbeeld EPA / B. Wuestneck