PVDA geeft Tommelein “tien dagen om turteltaks in te trekken”

PVDA geeft Tommelein "tien dagen om turteltaks in te trekken"

Bart Tommelein, de nieuwe Vlaamse minister van Energie, krijgt tien dagen de tijd om de turteltaks in te trekken. Gebeurt dat niet, dan gaan we op 11 mei naar het Grondwettelijk Hof om deze onrechtvaardige taks definitief te vernietigen. Dat zei Peter Mertens, voorzitter van PVDA, zondag op het Antwerpse Zuid, waar socialisten en arbeiders verzamelden voor 1 mei. “Wij hebben vandaag een duidelijke boodschap voor de Vlaamse regering”, zei Peter Mertens, die traditioneel speechte aan de linkerzijde van het sp.a-podium op de Leopold de Waelplaats. “Denk maar niet dat wij genoegen nemen met het ontslag van Turtelboom. Of het nu Turtelboom is of Tommelein die ons 100 euro doet betalen. Of we die taks nu Turteltaks of Tommeltaks noemen: het is en blijft een onrechtvaardige en ongrondwettelijke belasting.”

PVDA geeft de regering daarom tien dagen. Wordt de taks niet ingetrokken, dan stapt Mertens op 11 mei, om 11 uur ’s ochtends, naar het Grondwettelijk Hof, waar ook Test-Aankoop al een procedure inleidde. De partij, die de term turteltaks in de markt zette, lanceerde op de dag van de arbeid een reeks nieuwe termen. “Wat is er werkbaar aan interimjobs voor het leven, aan nul-uren-contracten, of aan flexi-jobs waarvan je slechts 24 uren op voorhand het uurrooster krijgt?”, vroeg Mertens. “Dat is geen werkbaar werk. Dat is geen vrijheid. Dat is ‘flexislavernij’.” Om het werk werkbaar te houden wil PVDA daarom geen verhoging, maar een verlaging van de pensioenleeftijd.

“Beste kameraden, deze regering is kwetsbaarder dan wij denken. Niet alleen rond de privileges van de ministers. Niet alleen rond de turteltaks. Maar ook rond de politiek die zij voeren”, besloot Mertens. “Wij kunnen deze regering doen buigen (…) Wij zullen de oproep tot een grote betoging einde mei volop ondersteunen. En wij zullen ook de oproep om tot een algemene staking te komen volop ondersteunen. Deze eerste mei, beste kameraden, is een strijddag. Het is het begin van een nieuwe sociale lente.”

bron: Belga