Montasser AlDe’emeh doekt antiradicaliseringscentrum op

Montasser AlDe’emeh sluit de deuren van zijn centrum De Weg Naar, waar hij sinds begin 2015 geradicaliseerde moslimjongeren, hun families en teruggekeerde Syriëstrijders begeleidde. Dat vertelt hij zondag aan Knack.be. “Het is nu aan de overheid. Ik kan dit niet alleen blijven doen”, aldus de specialist in jihadisme, het radicaliseringsproces en de begeleiding van teruggekeerde Syriëstrijders. Montasser AlDe’emeh richtte in 2015 een eerste centrum op in Mechelen, dat operationeel was van begin 2015 tot eind 2015. Na de aanslagen in Parijs opende hij ook een centrum in Molenbeek. De werking financierde hij zelf, zonder subsidies van de overheid. “Dat zou mijn geloofwaardigheid onder een bepaalde groep van radicale moslims ondermijnen. Bovendien geloof ik niet in de deradicaliseringsprogramma’s van de overheid, dus wil ik me er niet aan liëren”, zo zegt hij aan Knack.be.
Maar gedesillusioneerd door het uitblijven van enige respons vanuit het beleid, zet AlDe’emeh zijn engagement in De Weg Naar op zondag 1 mei stop. Hij heeft het gevoel dat hij niet gehoord wordt bij de beleidsmakers, en moet anderzijds bedreigingen uit radicale islamitische hoek slikken. “Gisteren nog werd ik met de dood bedreigd uit IS-hoek.”
Volgens AlDe’emeh is het nu aan de overheid om de radicalisering aan te pakken. “Het is vandaag 1 mei, bijna anderhalve maand na de aanslagen in Brussel en Zaventem: ik heb niet de indruk dat er echt werk van gemaakt wordt om die wortels van het fundamentalisme aan te pakken.”

bron: Belga