“Laat veiligheidsdebat andere thema’s niet overschaduwen”

Laat veiligheidsdebat andere thema's niet overschaduwen

Minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte heeft zondag tijdens zijn 1 mei-toepsraak in Basècles (Henegouwen) opgeroepen om in het veiligheidsdebat andere thema’s zoals diversiteit en samenleven niet te laten overschaduwen. Radicalisme, fascisme en integrisme voeden zich met miserie. De oorzaken van het geweld in de samenleving liggen volgens Demotte bij onverdraagzaamheid, politieke dogma’s en religieus extremisme, maar ook bij het gevoel van onrechtvaardigheid als gevolg van een ongelijke verdeling van de rijkdom tussen gewesten, landen en sociale klassen.

“Waar zijn onze waarden? In de haatboodschappen over de arme migranten, in de denigrerende uitlatingen over werklozen? Ik verzet me tegen dergelijke oordelen over de meest zwakken”, stelde de regeringsleider.

Hij verwees ook naar Luxleaks, de Panama Papers, de diamanttaks om aan te klagen dat er niets gedaan wordt “om de grootste profiteurs aan te zetten om te delen”. Voor Demotte moet er dringend werk gemaakt worden van een nieuw samenlevingsproject.

bron: Belga