Geweld Syrië – Politieke oplossing voor Syrië in gevaar

Geweld Syrië - Politieke oplossing voor Syrië in gevaar
Geweld Syrië - Politieke oplossing voor Syrië in gevaar

Een politieke oplossing voor Syrië wordt erg moeilijk als de internationale gemeenschap geen druk wil uitoefenen op het regime in Damascus. Dat zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiegroep zaterdag, nadat er opnieuw aanvallen plaatsvonden in Aleppo. “Het regime is niet echt geïnteresseerd in een politieke oplossing, en ze zijn niet echt geïnteresseerd in een einde van het geweld”, zo stelde Anas al-Abdeh, het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie, zaterdag na een vergadering van de oppositiegroep in Istanboel. “Als de internationale gemeenschap niets doet, komt een politieke oplossing in gevaar”.
Zaterdag zei de viceminister van Buitenlandse Zaken Gatilov nog dat Rusland het regime van Damascus niet zal vragen de bombardementen op de streek rond Aleppo stop te zetten. “Het is duidelijk dat Rusland het regime nog altijd steunt, en ook de politiek van agressie tegen het Syrische volk”, zo ging Abdeh verder.
Tientallen burgers zijn zaterdag uit angst voor nieuwe luchtaanvallen van het regime gevlucht uit het deel van de stad dat in handen is van rebellen, terwijl Damascus de op één na grootste stad van het land al voor de negende dag op rij bombardeerde.
“Rusland doet niet wat het hoort te doen, namelijk druk uitoefenen op het regime van Damascus om het te doen stoppen met het viseren van burgers”, aldus de oppositieleider.
Abdeh vindt dat het aan de Verenigde Staten is, dat intense gesprekken voert met Rusland om een oplossing te vinden voor Syrië, om het vredesproces in Genève nieuw leven in te blazen. “De Amerikanen weten heel goed dat ze iets speciaals moeten doen om het politieke proces in Syrië nieuw leven in te blazen en de politieke onderhandelingen weer op de rails te zetten. Ik hoop dat de Amerikanen dat doen, want anders zijn alle inspanningen van de laatste vier maanden voor niets geweest”.
Op 10 mei moeten in Genève nieuwe onderhandelingsronde van start gaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist zondag naar Genève om steun te zoeken voor het staakt-het-vuren in Syrië.

Bron: Belga