Gefrustreerde Antwerp-supporters veroorzaken opstootjes rond Bosuilstadion

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de match Antwerp-Eupen is het zaterdagavond in de buurt van het Bosuilstadion in Deurne tot opstootjes gekomen met Antwerp-supporters. Ze richtten vernielingen aan en belaagden de politie. Twaalf politiemensen raakten daarbij lichtgewond. Volgens voorlopige cijfers werden drie bestuurlijke en twee gerechtelijke aanhoudingen verricht. Antwerp speelt na het 0-0 gelijkspel tegen Eupen volgend seizoen niet in eerste klasse en voor de Antwerp-supporters is dat een bittere pil om te slikken. Na de match bestormden ze het veld en een aantal van hen geraakte tot in het vak van de bezoekers. Het vak werd snel ontruimd en het waterkanon werd ingezet om de Antwerp-fans terug te dringen. Die werkten hun frustraties dan maar op de politie uit, die massaal aanwezig was rond het Bosuilstadion.

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns spreekt van "abonormaal veel en zwaar geweld" naar de politie toe. "Verschillende groepen supporters belaagden de politie met verkeersborden, nadarhekken en zelfs aanhangwagens. Ze gooiden ook met kasseien of gebruikten die om de ramen van de combi's mee te beschadigen. Een combi werd zelfs met Bengaals vuur in brand gestoken."

De situatie kalmeerde nadat de spelersbus van Eupen vertrokken was. De harde kern van de heethoofden dunde uit en de situatie bekoelde. De schade die ze achterlieten, is aanzienlijk. Verkeersborden werden uitgerukt, straatstenen uit de grond gehaald en ook bij de bewoners in de buurt werd schade aangericht. De politie telt dertien beschadigde combi's.

Bij het supportersgeweld zijn ook twaalf politiemensen lichtgewond geraakt. Eén van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Ook langs de kant van de supporters vielen gewonden, vooral door onderling geweld. "Er is nog geen melding van slachtoffers ten gevolge van het politieoptreden", zegt Wouter Bruyns

De politie heeft drie bestuurlijke en twee gerechtelijke aanhoudingen verricht voor onder meer het verstoren van de openbare orde en het gebruik van geweld. Het valt niet uit te sluiten dat er nog meer aanhoudingen volgen. "Zo'n geweld kunnen we immers niet tolereren. We gaan er alles aan doen om de agressors zo snel mogelijk te identificeren, zodat ze zich kunnen verantwoorden voor wat ze hebben aangericht", aldus de politiewoordvoerder.

bron: Belga