Federale regering "leidt af met oneerlijke Brussel-bashing"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering heeft de "Brussel-bashing" gebruikt als afleiding voor haar oneerlijke maatregelen en haar oneerlijke houding tegenover Brussel. Dat zei Brussels minister Pascal Smet op zijn 1 mei-toespraak in Molenbeek. In tegenstelling tot de federale en de Vlaamse regering voert de Brussels regering, de enige waar de sp.a deel van uitmaakt, een eerlijke en menselijk beleid en zet ze haar woorden om in maatregelen, aldus Smet. De afgelopen maanden zijn keihard geweest voor Brussel. "We hebben een dreun gekregen en daarbovenop was er nog de bashing", zei Pascal Smet. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de federale regering. "Als de minister van Binnenlandse Zaken en de premier zeggen dat alles de schuld is van Brussel, dan moet je niet verbaasd zijn dat de wereld dat overneemt", vond de sp.a-minister, die ook verwees naar de "idiote beslissing om een tank op de Grote Markt te plaatsen".

Maar Smet wil de ogen niet sluiten voor de problemen in Brussel. De sp.a was echter de eerste om de nagel op de kop te slaan en te pleiten voor bestuurlijke vereenvoudiging, het creëren van één politiezone, meer aandacht voor het onderwijs en voor samenwerken. "Het enige antwoord op uitsluiting is de mensen hoop geven", vond Smet. "We moeten de arrogantie van de macht afzweren. Politici moeten nederig zijn, in dialoog gaan en luisteren."

Pascal Smet wees erop dat de Brusselse regering de prijzen van het openbaar vervoer heeft geblokkeerd en zelfs verlaagd voor de kinderen, en een echte, eerlijke fiscale hervorming doorvoert. De Brusselse regering investeert verder in het openbaar vervoer en renoveert de tunnels. "Ik ben niet sadomasochistisch. Ik wil de tunnels niet sluiten, maar ze alle renoveren. Over tien jaar kunnen we praten over de eventuele sluiting van de tunnels", aldus Smet.

Hij kwam ook terug op de voetgangerszone. Het is een middel om de mensen bij elkaar te krijgen in het centrum van Brussel. Daarom moet het Beursplein volgens Smet autovrij blijven. Maar de openbare ruimte moet proper en veilig zijn, wat vandaag vooral 's avonds en 's nachts niet het geval is. Pascal Smet vond ook dat de aanpassingswerken veel te lang duren. Daardoor kunnen "de mensen de droom niet zien".

bron: Belga