Belgen in het buitenland - Ajax houdt PSV af, Marvin Peersman degradeert met Cambuur

Leestijd 3 min.

Ajax en PSV Eindhoven geven mekaar geen duimbreed toe in de Nederlandse Eredivisie. Op de 33e en voorlaatste speeldag zijn de Eindhovenaars er zondag ondanks een 6-2 zege tegen Cambuur niet in geslaagd om dichter te sluipen bij de leiders uit Amsterdam, die met 4-0 wonnen van FC Twente. Beide clubs hebben 81 punten, maar Ajax heeft een beter doelsaldo (+6), wat bij gelijke stand de doorslag geeft in de Nederlandse eerste klasse. PSV kreeg tegen rode lantaarn Cambuur de kans om zijn doelsaldo op te voeren. Van Ginkel (15. en 90.+2), De Jong (27.), Perero (38.), Maher (63.) en Willems (70.) hadden de opdracht van coach Cocu goed begrepen. De Eindhovenaars moesten evenwel twee tegendoelpunten slikken van Mac-Intosh (18.) en Byrne (43.). Maxime Lestienne mocht in de 68e minuut Maher vervangen, maar kende een ongelukkige wedstrijd. Bij Cambuur, dat zeker is van de degradatie, maakte Marvin Peersman de wedstrijd vol.

Feyenoord is dankzij een 0-1 zege op het veld van staartploeg Willem II zeker van de derde plaats en het bijbehorende ticket voor de voorrondes van de Europa League. Achahbar (57.) maakte het enige doelpunt. Bij de thuisploeg speelden Dries Wuytens en Funso Ojo, die een gele kaart pakte, de volledige partij. Ook Robbie Haemhouts startte, maar werd net voor de pauze geblesseerd naar de kant gehaald. Willem II is zestiende en moet op de slotspeeldag punten rapen bij Roda JC om de nacompetitie voor het behoud te vermijden.

Het AZ van Stijn Wuytens, die in de 4-1 winstpartij tegen De Graafschap de partij uitdeed, heeft zich verzekerd van de play-offs voor Europees voetbal. De Graafschap, dat geen beroep deed op Nathan Kabasele en Karim Tarfi, zal zichzelf via de nacompetitie moeten verzekeren van een verlengd verblijf in de Eredivisie. De achterstand op het Excelsior van doelman Tom Muyters, die twee doelpunten slikte in het gelijkspel tegen PEC Zwolle (2-2), is onoverbrugbaar. De Rotterdammers worden op één punt gevolgd door Willem II en zijn nog niet zeker van het behoud.

Behalve AZ hebben ook FC Utrecht en Heracles Almelo hun ticket voor de play-offs voor Europees voetbal op zak. Heracles, met Bram Castro in de kooi, veroverde een punt in eigen huis tegen ADO Den Haag (1-1) en is zesde. Timothy Derijck kwam in de 58e minuut op het veld bij de Hagenaars, die op de elfde stek staan. Groningen houdt zijn kansen dankzij een 1-2 overwinning bij Heerenveen gaaf op een Europees ticket. Stefano Marzo betwistte het hele duel op de rechtsachter van de bezoekers. Ook NEC is nog in de running voor de play-offronde ondanks een 1-2 thuisnederlaag tegen Roda JC, dat zich door de driepunter verzekerde van het behoud. Tom Van Hyfte maakte bij Roda de partij vol en scoorde op slag van rust de 1-1, Maecky Ngombo maakte in de 83e minuut zijn opwachting. Aan de overzijde speelde Anthony Limbombe de hele wedstrijd. Hij kreeg geel in de 61e minuut. Vitesse is ook nog niet helemaal uitgeteld voor de nacompetitie om Europees voetbal.