Antwerpen stelt het met part-time burgemeester “die alles negatief ziet”

Antwerpen stelt het met part-time burgemeester "die alles negatief ziet"

“Wij worden voor het eerst in 80 jaar bestuurd door mensen die hun stad niet graag zien. De liefde voor de stad is zelfs zo beperkt, dat de grootste stad van het land het moet stellen met een part-time burgemeester.” Dat zei Antwerps sp.a-fractieleider Kathleen Van Brempt zondag in haar 1 mei-speech. “Er is bovendien altijd wel iets negatief met deze stad aan de hand. Ze is vuil en gevaarlijk, ze loopt vol criminelen of ze is een aantrekkingspool van armoede.” In geen enkele Belgische stad wordt de negativiteit van het bestuur zo sterk gevoeld als in Antwerpen, vindt sp.a. “Deze bestuursploeg creëert verdeeldheid en ondergraaft de solidariteit.” De stad is volgens de socialisten echter niet het probleem, maar de oplossing. “Daarvoor is visie nodig en dat begint met liefde voor de stad. Daarom starten wij onze campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onder de slogan ‘Zot van A’ (…) Want de stad gaat over haar mensen, niet over haar projectontwikkelaars. De stad gaat over haar creatieve kmo’s, niet over megalomane Saoedi’s die vervuilende megafabrieken willen bouwen.”

Zowel sp.a als ABVV trokken zondag fel van leer tegen “de pogingen van de regering om de vakbond te muilkorven”. “Onder meer door de minimale dienstverlening door het parlement te willen duwen, maar ook door het schijnoverleg in de Groep van 10, waarin enkel naar de werkgevers wordt geluisterd”, zei Caroline Copers, algemeen secretaris van ABVV.

“Het is de bedoeling van deze beleidsvoerders om mensen tegen elkaar op te zetten”, vond Van Brempt. “Het is de bedoeling dat we elkaar gaan wantrouwen. Dat is ook de reden waarom de N-VA hemel en aarde beweegt om de vakbond aan de ketting te leggen. Vrienden, over our dead body!”

De enige oplossing is meer solidariteit, aldus sp.a. “Het is een oude en beproefde strategie, zo oud dat ik ze wil uitspreken in een dode taal die ook onze burgemeester begrijpt: divide et impera. Verdeel en heers. Want hoe minder solidariteit onder de gewone mensen, hoe makkelijker de conservatieve agenda er kan doorgedrukt worden”, besloot Van Brempt.

bron: Belga