Zogenaamde superfood blijkt schadelijk voor de gezondheid

Al een tijdje waren er geruchten dat abrikozenpitten, die door Amerikaanse en Britse bloggers aangeduid werden als superfood, toch niet zo gezond zouden zijn. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft nu bevestigd dat de pitten schadelijk zijn.

De pit van een abrikoos zou volgens voedings- en gezondheidsblogs vol vitaminen zitten en kanker voorkomen. De foodies verwerkten het ingrediënt dan ook gretig in koekjes en confituur. Dat blijkt niet zo onschuldig te zijn als gedacht.

De chemische stof amygdaline in de pitten wordt in ons lichaam omgezet in cyanide, wat in bepaalde hoeveelheden schadelijk kan zijn. Zo kan de stof misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit en spierpijn veroorzaken. In geconcentreerde dosissen kan het zelfs dodelijk zijn.

De EFSA schrijft in zijn mededeling dat bij een kleuter één pit al schade kan toebrengen. Een volwassene zou vanaf drie kleine of één grote abrikozenpit negatieve gevolgen kunnen ervaren.

Het gaat gelukkig enkel om de pit, abrikozen zelf kunnen we naar hartenlust blijven eten.

Foto Pixabay