Koffie en wijn zijn gezond voor de darmen

Zijn ze gezond of eerder een schadelijke gewoonte? Koffie en wijn zijn nog steeds controversieel, maar beetje bij beetje winnen de drankjes aan terrein bij medische experts. Nu blijkt uit een nieuwe studie in het vakblad Science dat de twee godendranken goed zijn voor de diversiteit van onze darmflora.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

In je darmen zitten zo'n 100.000 miljard bacteriën. Die microbes moeten je spijsvertering op orde houden en bepalen hoe het voedsel verwerkt wordt. Ze hebben bijgevolg ook een invloed op je gewicht. Daarbij geldt: hoe groter de diversiteit aan gezonde microben, hoe gezonder je bent.

Wetenschappers van verschillende universiteiten onderzochten de stoelgang van 1.135 mensen uit België en Nederland. Zoals verwacht bevorderen fruit en yoghurt de diversiteit. Wat opvallender is, is dat ook thee, koffie en wijn bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

De enige voorwaarde is dat je het bakje troost wel volledig zwart drinkt, want suiker en volle melk hebben net als antibiotica een negatief effect. De bevindingen van deze studie betekenen bovendien niet dat je elke dag moet starten met drie tassen koffie of dat je elke avond een fles wijn mag opslurpen. Te veel van de twee doet namelijk alle positieve effecten teniet. Genieten met mate is dus de boodschap.

Foto Pixabay