Discussie over ouderen in het verkeer laait op in Nederland

Bij onze noorderburen wordt er druk gediscussieerd over nieuwe maatregelen voor hoogbejaarden achter het stuur. Vrijdag veroorzaakte een 87-jarige spookrijder een dodelijk ongeval met een andere personenwagen, waarbij beide bestuurders het leven lieten.

Om nog onduidelijke redenen reed een bejaarde man op de verkeerde helft van de A79 van Maastricht naar Heerlen en botste op een andere wagen, waarin een 39-jarige vrouw zat met haar drie kinderen. De dochter van 9 jaar liep verwondingen op. De twee zoons van zeven en drie jaar zijn in kritieke toestand.

In Nederland moeten automobilisten vanaf 75 jaar zich laten keuren door een arts. Bij goedkeuring wordt het rijbewijs met vijf jaar verlengd, maar wanneer iemand met een chronische ziekte kampt die steeds erger wordt, zoals diabetes of alzheimer, wordt het rijbewijs voor een kortere periode dan vijf jaar verlengd. Verkeersexperts pleiten er nu voor om extra maatregelen te nemen voor rijdende ouderen. Vorig jaar is het aantal ouderen in Nederland dat overleed in het verkeer met 9% toegenomen, aldus de Telegraaf. In België is er geen medische keuring voorzien voor ouderen achter het stuur.