Berlijn verstrengt voorwaarden voor Airbnb

Een kamer huren via Airbnb is populairder dan ooit en is voordelig voor zowel huurder als verhuurder. Iets te voordelig, zo blijkt, want in Berlijn zorgde de service ervoor dat er te veel huurwoningen waren, waardoor inwoners geen betaalbaar huis meer vonden. De overheid heeft daarom besloten het verhuurplatform aan banden te leggen.

Vanaf vandaag is het niet meer zo gemakkelijk om in Berlijn je woonst te te verhuren via Airbnb. Daarvoor heb je een gemeentelijke vergunning nodig. In de stad is er een groot tekort aan woningen en stijgen de huurprijzen pijlsnel. De maatregel moet ervoor zorgen dat veel huurwoningen weer op de markt komen om zo de Berlijners te helpen bij het vinden van een nieuwe thuis.

Om juridische problemen te voorkomen heeft Airbnb zelf al 4.300 appartementen uit de populaire reisbestemming geschrapt. Berlijnse verhuurders die zich niet aan de regel houden, riskeren een boete van 100.000 euro. Door het overheidsingrijpen blijft vandaag nog maar iets meer dan één derde van de Airbnb-bestemmingen in Berlijn over.

Vorig jaar zijn er in de Duitse stad maar liefst zes miljoen overnachtingen geboekt via populaire verhuursites als Airbnb, 9flats en Wimdu.

Foto Pixabay