VS starten antidumping onderzoek naar stalen platen, ook uit België

De Verenigde Staten zijn een antidumping onderzoek begonnen naar de invoer van voorgesneden stalen platen door verschillende landen waaronder België, zo heeft de US Department of Commerce vrijdag aangekondigd. Het gaat in totaal om elf landen waaronder naast België ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Japan en Turkije zijn betrokken, aldus het departement in zijn communiqué. Bovendien wordt de invoering van compenserende rechten onderzocht (countervailing duties) tegen de import van dergelijke producten uit Brazilië, China en Zuid-Korea.
Die producten worden meer bepaald gebruikt voor de constructie van telecommasten, in de mijnsector en in de scheeps- en spoorwegbouw.
De Amerikaanse commissie voor internationale handel (ITC) heeft nu tot 23 mei de tijd om het dossier te bestuderen en te beslissen over er een mogelijke heffing op dumpprijzen en compenserende rechten. In dat geval wordt het onderzoek verlengd tot september en kunnen strafmaatregelen genomen worden in november voor de compenserende rechten en in januari tegen de dumpprijzen.
Het ministerie werd van de zaak op de hoogte gebracht door de Amerikaanse filialen van de staalgroepen ArcelorMittal en SSAB en het Amerikaanse staalbedrijf Nucor. Het gaat in totaal over iets meer dan een miljoen ton staal dat in 2015 in de VS werd ingevoerd.

bron: Belga