Staking Gevangenissen – Vakbond Sypol.be pleit voor minimale dienstverlening in gevangenissen

Terwijl in de gevangenissen van Brussel en Wallonië al enkele dagen gestaakt wordt, waardoor de politie moest gevorderd worden om de veiligheid te verzekeren, pleit vakbond Sypol.be zaterdag voor de invoering van een minimale dienstverlening in de gevangenissen. In een verklaring vraagt de politievakbond de overheid ook “om na te denken over het oprichten van een werkgroep over het thema”, en de minister van Justitie om “een apart statuut te creëren voor het gevangenispersoneel”.
“Het merendeel van de Europese landen hebben een apart statuut en een minimale dienstverlening gecreëerd”, zo benadrukt Sypol.be nog.
De twee grote politievakbonden van het land, de VSOA en NSPV, hebben hun leden vrijdag opgeroepen om te staken en de gevangenisbewakers niet te vervangen. Volgens de vakbonden willen ze daarmee geen kritiek leveren op de acties van de cipiers, maar duidelijk maken dat het niet aan de politieagenten is om hen te vervangen. Ook de VSOA en SNPS willen dat er een minimale dienstverlening komt in de gevangenissen.

bron: Belga