Russisch gevechtsvliegtuig vliegt opnieuw rakelings langs Amerikaans toestel

Russisch gevechtsvliegtuig vliegt opnieuw rakelings langs Amerikaans toestel

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft opnieuw een gevaarlijk manoeuvre uitgehaald dichtbij een Amerikaans militair toestel in het internationale luchtruim boven de Oostzee. Volgens het Europees commando van de VS in Stuttgart gebeurde het incident vrijdag. Naar verluidt zou het Russische toestel van het type SY-27 het Amerikaanse verkenningsvliegtuig, een Boeing RC-135, op een “onveilige en onprofessionele wijze” tot op minder dan tien meter zijn genaderd. Een woordvoerster van het Pentagon in Washington verklaarde dat het om een zogeheten rollover-manoeuvre ging.

Het nieuwe incident deed zich slechts enkele weken voor na een gelijkaardig voorval met een Russisch gevechtsvliegtuig en de oorlogsbodem USS Donald Cook in dezelfde omgeving. Volgens het Pentagon kwam het de afgelopen tijd wel vaker tot dergelijke incidenten met Russische toestellen, die aanleiding geven tot bezorgdheid over de veiligheid van het militair personeel.

Het Amerikaanse toestel heeft op geen enkel ogenblik het Russische luchtruim geschonden. Een dergelijk incident zou ernstige gevolgen hebben. Maar zwaarwegender is dat het onprofessioneel gedrag van enkele piloten onnodig de spanningen tussen beide landen kunnen vergroten.

Rusland wees de beschuldigingen van de hand. “Dat was helemaal geen gevaarlijk manoeuvre”, zei de baas van de commissie defensie, admiraal Vladimir Komojedov. De parlementair vraagt zich af wat een Amerikaans verkenningsvliegtuig aan de Russische grens komt doen. “Zijn ze misschien onze staat van paraatheid aan het testen? ” De aanwezigheid van Amerikaanse vliegtuigen en schepen niet ver van de Russische grenzen is opvallend. “Wie vrede zoekt, moet Rusland niet op die manier provoceren”, zei Komojedov volgens het persbureau Interfax.

bron: Belga