Ruim zeshonderd mensen vieren tien jaar erkenning van Vlaamse Gebarentaal

Tien jaar geleden werd de Vlaamse Gebarentaal (VGT) erkend. Om dat te vieren heeft de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties (Fevlado Diversus) zaterdag een Gebarenfestival georganiseerd in Antwerpen, met subsidies van de minister van Cultuur. Een 650-tal mensen namen eraan deel. Het festival bood een brede waaier aan activiteiten voor jong en oud. “Leken konden een spoedcursus VGT volgen. Zo kunnen ze voortaan al minstens hun naam aan een dove persoon overbrengen. We boden ook de mogelijkheid om een eigen handsculptuur te laten maken van een zelfgekozen handvorm. Die activiteit was heel populair, want we konden de vraag niet bijhouden. Voor de kleintjes was er een toneelvoorstelling in VGT en werd het verhaal van Pinokkio aangepast met enkele doventhema’s”, zegt Marieke Kusters van Fevlado Diversus.
In de aanloop naar het Gebarenfestival had Fevlado Diversus tien VGT-uitdagingen gelanceerd. Deze hadden tot doel de VGT via sociale media te verspreiden. “Voor een van de uitdagingen zochten we bijvoorbeeld vijfhonderd mensen die hun profielfoto op Facebook wilden aanpassen naar een foto waarop ze een handgebaar maakten. De tiende uitdaging, die we vlak voor het festival nog lieten slagen, was een flashmob in het Centraal Station van Antwerpen. Van de tien uitdagingen zijn er nog vier die moeten slagen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat die ook gaan lukken”, aldus Kusters.
Het Gebarenfestival wordt zaterdag afgesloten met een walking diner en een avondshow. In totaal namen een 650-tal mensen aan de activiteiten deel.

bron: Belga