Wetenschappers waarschuwen voor apocalyps

Het einde van de wereld is nog niet voor morgen, maar toch waarschuwen Britse wetenschappers voor een apocalyps. Ze vrezen dat robots, de klimaatverandering, asteroïden of dodelijke ziektes de mensheid kunnen uitroeien. 

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben in samenwerking met het Global Priorities Project de grootste, existentiële risico’s verzameld en in een onheilspellend rapport gegoten. Daarbij hebben ze gekeken naar catastrofale oorzaken die minstens 10% van de wereldbevolking zou wegvagen van onze planeet, wat overeenkomt met ongeveer 740 miljoen mensen.

De doemscenario’s die de mensheid in de nabije toekomst bedreigen, zijn onder meer de inslag van een killer-asteroïde en uitbarstingen van supervulkanen. Op de langere termijn staan de opkomst van artificiële intelligentie (AI), de opwarming van de aarde, een nucleaire oorlog en pandemieën bij de meest imminente gevaren voor onze planeet.

“We verwachten niet dat deze voorspellingen van vandaag op morgen zullen uitkomen, maar we moeten ze niet negeren”, benadrukt Sebastian Farquhar, de directeur van het Global Priorities Project. “De bedreigingen zijn reëel en kunnen onze planeet volledig hervormen op een ongeziene en rampzalige manier.”

Foto Pixabay