‘Spermahonden’ moeten helpen bij verkrachtingszaken

Het hondenteam van de federale politie wil speurhonden opleiden tot ‘spermahonden’. Op die manier kunnen de dieren helpen bij verkrachtingszaken.

Met dit project zou de federale politie het voorbeeld van hun Noorse collega’s volgen, met wie nauw wordt samengewerkt. Enkele leden van de Noorse politie zijn momenteel in ons land voor een bijtcursus voor honden. Ze wijzen op het belang van het vermogen om, naast lijken en bloed, ook sperma op te sporen.

“In de helft van de verkrachtingszaken in Noorwegen vond de hond sporen naar de dader”, zegt Steven Meert, verantwoordelijke van de patrouille­honden bij de federale politie. Het is enkel nog wachten op goedkeuring van het directiecomité.

Honden kunnen ook worden ingezet bij het opsporen van ziektes. De dieren kunnen prostaatkanker detecteren met een nauwkeurigheid van 98% door te ruiken aan urinemonsters.

Specialisten hopen op een dag een elektronische neus te ontwikkelen die het speurwerk van een hondensnuit kan overnemen. De snuit van een hond bevat 220 miljoen olfactorische cellen, tegenover 50 miljoen in de neus van de mens. Hoe groter dit olfactorisch vermogen, hoe beter de reukzin.

Foto Belga S. Andersson